Φτιάχνουν εκτυπωτή τροφίμων για αστροναύτες – Εργαλείο κατά του υποσιτισμού

skip to main content

Φτιάχνουν εκτυπωτή τροφίμων για αστροναύτες – Εργαλείο κατά του υποσιτισμού

Έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή τροφίμων για τους αστροναύτες αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Systems and Materials Research Corp, με έδρα το Όστιν του Τέξας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στόχος της είναι να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει έναν εκτυπωτή τροφίμων για το διάστημα ώστε να αλλάξει το διατροφολόγιο των αστροναυτών και να δείξει πως η εκτύπωση σε περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας είναι δυνατή.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει με τον εκτυπωτή της γευστικές συνθετικές τροφές, θρεπτικά πλούσιες και αισθητικά ελκυστικές, παρέχοντας μια ευρεία γκάμα συνταγών, οι οποίες θα έχουν ως βάση το νερό και το λάδι, ενώ θα προστίθενται πρωτεΐνες σε μορφή σκόνης, άμυλα, λιπαρά και γεύσεις.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, οπότε είναι κατάλληλα για τις διαστημικές αποστολές.

Όπως τονίζει η εταιρεία, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτυπωμένης τροφής είναι η μηδενική παραγωγή αποβλήτων.

Εκτός αυτού, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον στρατό παράγοντας θρεπτικές τροφές για τους στρατιώτες ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες και τη φυσική τους δραστηριότητα.

Το αρχικό σχέδιο της εταιρείας είναι να συνεργαστεί με τη NASA, ωστόσο μελλοντικά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές της να μπουν στα νοικοκυριά για την προετοιμασία γευμάτων.

Για την έρευνα και ανάπτυξη του τρισδιάστατου εκτυπωτή, σε πρώτη φάση η NASA θα χορηγήσει στην εταιρεία 125.000 δολάρια για διάστημα έξι μηνών, ωστόσο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ακόμα δεν έχει υπογράψει το συμβόλαιο.

 

Πηγή: www.econews.gr