Ζωή στον πλανήτη Άρη ίσως βρήκε το Curiosity

skip to main content

Ζωή στον πλανήτη Άρη ίσως βρήκε το Curiosity

Σενάρια για ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Άρη αναζωπυρώνει δήλωση του επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής του μη επανδρωμένου σκάφους Curiosity στον “κόκκινο πλανήτη”.

Ο Τζον Γκρότσινγκερ στην πρώτη επέτειο από την έναρξη της ερευνητικής αποστολής (26/11/11) Mars Science Laboratory, προϋπολογισμού 2,5 δισ. δολαρίων άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν ενδείξεις υποστήριξης μικροβιακής ζωής στον πλανήτη Άρη με τη φράση “τα ευρήματα του SAM θα μπουν στα βιβλία της Ιστορίας”.

Δεν θέλησε να επεκταθεί, παρά μόνο για να πει πως τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σ’ ένα επιστημονικό συνέδριο στις 3 Δεκεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Το εργαλείο Ανάλυσης Δείγματος στον Άρη (Sample Analysis At Mars – SAM), ένα χημικό εργαστήριο σε μικρογραφία, έδειξε πως το «Curiosity» έχει πιθανότατα ανακαλύψει οργανικά συστατικά.

«Οργανικά» δεν σημαίνει «ζωντανά», αλλά ότι τα υλικά που συλλέγονται από τον πυθμένα του κρατήρα Γκέιλ, λίγο νοτιότερα από τον ισημερινό του πλανήτη, περιέχουν άνθρακα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διαρρέουν ειδήσεις για εντοπισμό ζωής στον Άρη μετά την αποστολή των δίδυμων διαστημοπλοίων Viking της NASA το 1976, τα οποία είχαν βιολογικά εργαστήρια σχεδιασμένα να εντοπίζουν μικροβιακή δραστηριότητα.

Ωστόσο, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για τις “ανακαλύψεις” των Viking αποδείχτηκε πως δεν υπήρχαν οργανικές ουσίες.

 

Πηγή: www.econews.gr