Δεινόσαυροι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία

skip to main content

Δεινόσαυροι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία

Σε έναν φυτοφάγο τιτανόσαυρο και έναν αβελίσαυρο ανήκουν τα πρώτα επιβεβαιωμένα απολιθώματα δεινοσαύρων που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία.

Τα απολιθώματα δεινοσαύρων είναι σπάνια στην αραβική χερσόνησο. Προηγούμενες ανακαλύψεις περιλάμβαναν θραύσματα από δόντια και οστά παρόμοιων ειδών από την Ιορδανία, το Ομάν και τον Λίβανο.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική όχι μόνο λόγω της περιοχής στην οποία βρέθηκαν τα απολιθώματα αλλά και για το γεγονός ότι καταφέραμε να τα ταυτοποιήσουμε», δήλωσε ο Δρ. Benjamin Kear, καθηγητής παλαιοβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

«Αυτοί είναι οι πρώτοι δεινόσαυροι της αραβικής χερσονήσου που ταξινομήθηκαν», προσέθεσε ο Δρ. Kear, επικεφαλής της μελέτης.

Τα απολιθώματα, ηλικίας 72 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκαν στον σχηματισμό της Αντάφα, 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αλ Κουρεϊμπάχ στη Σαουδική Αραβία.

Η περιοχή είναι πλούσια σε άμμο και ιζηματογενή πετρώματα, στοιχεία τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί μέσω των ποταμών και των θαλάσσιων ρευμάτων κατά την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο.

Εκείνη την εποχή η Αραβία δεν είχε διαχωριστεί από την Αφρική και μεγάλο μέρος της βρισκόταν κάτω από το νερό.

Σε ότι αφορά τα ευρήματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν δυο δόντια αβελίσαυρου, ενός δίποδου σαρκοφάγου της οικογένειας των θηριόποδων ύψους έξι μέτρων, και αρκετούς σπονδύλους τιτανόσαυρου, ενός γιγάντιου φυτοφάγου δεινοσαύρου της οικογένειας των σαυρόποδων που ξεπερνούσε σε μήκος τα 20 μέτρα.

Οι τιτανόσαυροι ζούσαν στην Αφρική, τη Νότιο Αμερική και σε άλλες περιοχές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

Πηγή: www.econews.gr