Φουκουσίμα: δεν ξέρουν από πού διαρρέει ραδιενέργεια

skip to main content

Φουκουσίμα: δεν ξέρουν από πού διαρρέει ραδιενέργεια

Την πηγή της διαρροής ραδιενέργειας στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα αναζητούν τεχνικοί της Tepco κι ενώ το Σάββατο (31/8) καταγράφηκαν νέα υψηλά επίπεδα κοντά στις δεξαμενές ύδατος που χρησιμοποιείται για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων.

Συγκεκριμένα, μετρήθηκε ραδιενέργεια της τάξης από 70 μιλισίβερτς/ώρα έως 1.800 μιλισίβερτς/ώρα τη στιγμή που το ετήσιο όριο είναι 50 μιλισίβερτς.

«Οι περιπολίες ελέγχου έχουν εντοπίσει σε τέσσερα σημεία ραδιενέργεια αρκετά αυξημένη» εξήγησε σε ηλεκτρονικό της μήνυμα η εταιρεία.

Η Tepco διαβεβαίωσε ότι η ραδιενέργεια δεν διαρρέει από τις δεξαμενές και ότι συνεχίζει της έρευνες.

Υπολογίζεται ότι η Tepco έχει να διαχειριστεί 132 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων γεμάτες με ραδιενεργό νερό με τους ειδικούς να περιγράφουν το έργο της διαχείρισης των τοξικών υδάτων ως μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές προκλήσεις της εποχής μας.

Η διαχείριση όλου όλου αυτού του υδάτινου όγκου έχει λάβει επείγοντα χαρακτήρα με τους ειδικούς να προτείνουν δύο ρεαλιστικές λύσεις εξίσου επιβλαβείς για το περιβάλλον: είτε την εξάτμιση του νερού είτε την απελευθέρωσή του στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ραδιενέργεια που διέρρευσε είναι ακτίνες βήτα η προστασία από τις οποίες θεωρείται απλή διαδικασία.

 

Πηγή: www.econews.gr