Πλαστικές “τέντες” μπορούν να βοηθήσουν το Πεκίνο να αναπνεύσει

skip to main content

Πλαστικές “τέντες” μπορούν να βοηθήσουν το Πεκίνο να αναπνεύσει

“Τεχνητοί βοτανικοί κήποι” θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν καθαρό αέρα στους κατοίκους του Πεκίνου.

Χώρους καλυμμένους με διάφανους θόλους από πλαστικό φθορίου, προτείνει το Orproject, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από το Λονδίνο, για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος ρύπανσης στην κινεζική πρωτεύουσα. Το πλαστικό από φθόριο είναι το ίδιο υλικό που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 για τα υδρόβια στάδια. Το υλικό αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, ευέλικτο και ανθεκτικό, αλλά επίσης μειώνει το κόστος της ενέργειας για τη θέρμανση και τον φωτισμό κατά 30%.

Οι θόλοι σχεδιάστηκαν βάσει ενός αλγορίθμου με σκοπό να μιμηθούν νευρώσεις από τα φύλλα και τα φτερά πεταλούδας. Η σύνθεση αυτή θα πρέπει να θερμαίνεται και να δροσίζεται με ένα σύστημα ανταλλαγής θερμότητας από το έδαφος και ο αέρας του θόλου θα μπορούσε να καθαρίζεται με ηλιακά φίλτρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος βοτανικού κήπου μέσα στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν, ψωνίζουν και εργάζονται, εισπνέοντας καθαρό αέρα.

Οι εμπνευστές του πρότζεκτ οραματίζονται να λειτουργήσει στη μορφή κλειστών δημοσίων χώρων ή μεγάλων πάρκων. Το μέλλον του, εκτιμούν οι σχεδιαστές, θα εξαρτηθεί από τη θέληση της τοπικής γραφειοκρατίας.

 

Πηγή: www.econews.gr