skip to main content

Το Top10 της εξερεύνησης του διαστήματος το 2015

Το έτος που έφυγε συγκαταλέγεται στα πλέον σημαντικότερα από πλευράς διαστημικής εξερεύνησης, ενώ το 2016 αναμένεται ότι θα είναι εξίσου συναρπαστικό. Ο δικτυακός τόπος space.com παρουσίασε τις δέκα σημαντικότερες διαστημικές αποστολές το 2015. · Στην πρώτη θέση, η μη επανδρωμένη αποστολή New Horizons που έφτασε στον μακρινό Πλούτωνα. Το σκάφος επέτρεψε στην ανθρωπότητα να δει τις πρώτες εικόνες από τον μυστηριώδη πλανήτη-νάνο που ανακαλύφθηκε το 1930 και ο οποίος, μεταξύ άλλων, όπως αποκαλύπτεται, διαθέτει τεράστια βουνά πάγου και παγετώνες αζώτου...

περισσότερα...

NASA: κλιματικό «χάος» από το φετινό Ελ Νίνιο

Μετεωρολογικό «χάος» σε όλο τον πλανήτη μπορεί να φέρει το φετινό Ελ Νίνιο σύμφωνα με τη NASA, με το φαινόμενο να εκδηλώνεται δίχως σημάδια εξασθένισης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το Ελ Νίνιο συνδέεται με ξηρασίες και εκτεταμένες πλημμύρες σε όλο τον πλανήτη. Παρόμοια αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού Ωκεανού έχει καταγραφεί μόλις τρεις φορές κατά τη διάρκεια των 65 τελευταίων ετών: το 1972- 1973, το 1982- 1983 και το 1997-1998, όταν καταγράφηκε και το ισχυρότερο Ελ Νίνιο των τελευταίων ετών.

περισσότερα...

Κάμερα 3.2 Γιγαπίξελ θα αποκαλύψει τα μυστικά του νότιου ουρανού

Μια πανίσχυρη κάμερα που θα μπορεί να λαμβάνει εικόνες υπερυψηλής ανάλυσης 3,2 gigapixel εγκατέστησε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας στο τηλεσκόπιο LSST (Large Synoptic Survey Telescope) που κατασκευάζεται στο όρος Σέρο Πατσόν της Χιλής. Στόχος είναι χαρτογράφηση του ουρανού στο Νότιο Ημισφαίριο από το 2022 και μετά που θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τηλεσκοπίου.

περισσότερα...

NASA: η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει απότομα

Η στάθμη των θαλασσών του πλανήτη ανεβαίνει με ένα ρυθμό που είναι ταχύτατος και συνάμα ολέθριος. Δορυφορικές παρατηρήσεις της NASA δείχνουν ότι μια άνοδος κατά ένα μέτρο τους επόμενους δύο αιώνες είναι ένα πιθανό σενάριο με καταστροφικές επιπτώσεις για τις παράκτιες περιοχές και τα νησιωτικά κράτη. Ο πληθυσμός που ζει σε επικίνδυνες περιοχές υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ανθρώπους.

περισσότερα...

Το πιο ξηρό σημείο της Γης θυμίζει Άρη και φιλοξενεί ζωή

Βακτηριδιακή ζωή στο πιο ξηρό μέρος της Γης, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής,  ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Astrobiology που εκδίδει η NASA. Η τοποθεσία υποτίθεται ότι είναι τόσο ξηρή όσο και περιοχές του πλανήτη Άρη. Η περιοχή Γιουνγκάι στην Ατακάμα επί μία δεκαετία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αστροβιολόγων για την ξηρασία της η οποία παραπέμπει σε συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικρατούν στον Άρη.

περισσότερα...

Μυτιλήνη: Υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας το νέο απολιθωμένο δάσος

Η Μυτιλήνη φιλοξενεί ένα ακόμα απολιθωμένο δάσος το οποίο έφεραν στο φως ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί σε πρωτόγνωρους αριθμούς, θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων..

περισσότερα...

“Πράσινο” για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου

Η αιολική ενέργεια στην Ευρώπη και ειδικά στη Βρετανία θα λάβει μεγάλη ώθηση αφού ανακοινώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου πάρκου στον κόσμο. Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας, Εντ Ντέιβυ ενέκρινε μια αιολική συστοιχία 400 ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή 120 χιλιόμετρα από την ακτή του Γιόρκσαϊρ της βόρειας Αγγλίας.

περισσότερα...

Πόσα πλαστικά σκουπίδια ρυπαίνουν τους ωκεανούς της Γης;

Κάθε χρόνο τους ωκεανούς του κόσμου ρυπαίνουν οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων: μπουκάλια, σακούλες, παιχνίδια και μικροπλαστικά. Η ποσότητα αυτή καλύπτει μια τεράστια έκταση, 34 φορές όσο το Μανχάταν, ενώ έως το 2025 μπορεί να φθάσει τα 17,5 εκατ. ετησίως, αν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Για το 2015, η εκτίμηση είναι ότι 9,1 εκατ. τόνοι πλαστικών θα βρουν το δρόμο τους προς τις θάλασσες.

περισσότερα...

Ανακύκλωση: το 88% ρίχνει συσκευασίες στον μπλε κάδο – διακρίνονται οι γυναίκες

Το 88% των Ελλήνων ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στον Μπλε Κάδο, με τις γυναίκες να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς το ποσοστό ανέρχεται σε 91%. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το 96% των πολιτών πιστεύει ότι η ανακύκλωση είναι σημαντική, το 73% των πολιτών υποστηρίζει ότι η ανακύκλωση είναι σταθερή προτεραιότητα στην καθημερινότητά τους, ενώ το 94% δηλώνει πως η Ανακύκλωση Συσκευασιών ταυτίζεται...

περισσότερα...

Αδέσποτη γάτα έσωσε βρέφος πεταμένο στα σκουπίδια

Ένα βρέφος που είχε εγκαταλειφθεί σε κάδο απορριμμάτων σώθηκε χάρη σε μια αδέσποτη γάτα που το προστάτευσε από το κρύο με το σώμα της. Το περιστατικό συνέβη στο  Ομπνίνσκ, στην περιοχή Καλούγκα της Μόσχας, στη Ρωσία. Το βρέφος, ένα αγοράκι δύο-τριών μηνών εγκαταλείφθηκε το Σάββατο στο χαρτόκουτο που χρησιμοποιούσε για «σπίτι» η γάτα Μάσα. «Το ζώο ζέστανε το μωρό επί πολλές ώρες με τη θερμότητα του σώματός του», σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης. Όταν το βρέφος άρχισε να κλαίει, μια ένοικος βγήκε στο κεφαλόσκαλο και το εντόπισε στο πλάι της γάτας, η οποία δεν σταματούσε να γλείφει το πρόσωπο και τα χέρια του μωρού.

περισσότερα...

Χανιά: Αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων για έξυπνη διαχείριση μέσω διαδικτύου

Ένα σύστημα έξυπνων κάδων απορριμμάτων που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στα Χανιά της Κρήτης πρόκειται να εφαρμόσει η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) Χανίων, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος...

περισσότερα...

Ο διάσημος “κροκοδειλάκιας” Olivier Behra στο κυνήγι του Σήφη

Έναν κροκοδειλάκια ονόματι Ολιβιέ Μπερά επιστράτευσαν στην Κρήτη για να μπορέσουν να συλλάβουν τον διάσημο κροκόδειλο Σήφη που παραμένει άφαντος. Ο μαροκινής καταγωγής γνωστός ερπετολόγος έφθασε στην Κρήτη το βράδυ της Δευτέρας (25/8) και ζήτησε αμέσως να επισκεφθεί το φράγμα των Ποταμών ώστε η πρώτη «αυτοψία» να γίνει νύχτα χωρίς φεγγάρι...

περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε ο “Γκοτζίλα των Γαιών” και εκπλήσσει τους αστροφυσικούς

Ένα νέο τύπο πλανήτη που ανήκει στην κατηγορία των “Μέγα-Γαιών” ανακάλυψαν αστρονόμοι του αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ αναλύοντας δεδομένα παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ. Πρόκειται για έναν πλανήτη με βραχώδη σύσταση που ζυγίζει 17 φορές όσο η Γη και πυκνότητα 7,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό έναντι 5,5 gr/cm3 του πλανήτη μας. Σε αντίθεση τη συνηθισμένη σύσταση των πολύ μεγάλων πλανητών όπως ο Δίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “γίγαντες αερίων”, αποτελούμενοι από έναν βραχώδη πυρήνα “περικυκλωμένο” από υδρογόνο, ο Κέπλερ 10c είναι στέρεος όπως η Γη.

περισσότερα...

Ένα παγωμένο τείχος από τον κόσμο του Game of Thrones στη Φουκουσίμα

Ένα παγωμένο τείχος από τον κόσμο του Game of Thrones στη Φουκουσίμα. Τον προηγούμενο Μάρτιο διέρρευσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η είδηση ότι η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 470 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ενός γιγάντιου παγωμένου τείχους με την ελπίδα να συγκρατήσει τη διαρροή ραδιενέργειας από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα. Πλέον, το φιλόδοξο σχέδιο που παραπέμπει στο τείχος της γνωστής τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones πήρε το “πράσινο” φως και η κατασκευή του πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

περισσότερα...

Καρέτα-καρέτα: η πρώτη φωλιά στον Κυπαρισσιακό δίπλα σε αυθαίρετη δίοδο

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 26 Μαΐου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στη θέση μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας. Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου, περιπολούν καθημερινά τις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του Συλλόγου. Ειδικά στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο αναμένεται η συμμετοχή 100 και πλέον ατόμων, κυρίως  νέων επιστημόνων...

περισσότερα...

Πλαστικές “τέντες” μπορούν να βοηθήσουν το Πεκίνο να αναπνεύσει

“Τεχνητοί βοτανικοί κήποι” θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν καθαρό αέρα στους κατοίκους του Πεκίνου. Χώρους καλυμμένους με διάφανους θόλους από πλαστικό φθορίου, προτείνει το Orproject, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από το Λονδίνο, για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος ρύπανσης στην κινεζική πρωτεύουσα. Το πλαστικό από φθόριο είναι το ίδιο υλικό που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 για τα υδρόβια στάδια. Το υλικό αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, ευέλικτο και ανθεκτικό, αλλά επίσης μειώνει το κόστος της ενέργειας για τη θέρμανση και τον φωτισμό κατά 30%.

περισσότερα...

Το Facebook “πετάει” με ηλιακή ενέργεια

Σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά μιας εταιρείας που κατασκευάζει τηλεκατευθυνόμενα ηλιακά αεροπλάνα, βρίσκεται το Facebook, με σκοπό να επεκτείνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περιοχές της Αφρικής. Η εταιρεία Titan Aerospace θα προσφέρει 11.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν την ικανότητα να πετούν ψηλά πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και μπορούν να παραμείνουν σε αυτά τα ύψη για ένα διάστημα έως πέντε ετών.

περισσότερα...

“Get lucky” φορώντας τζιν από ανακυκλωμένο πλαστικό του ωκεανού

Ο δημοφιλής τραγουδιστής Pharell Williams σε συνεργασία με την εταιρεία G-Star Raw ανακοίνωσε ότι θα σχεδιάσει τζιν ρούχα από ανακυκλωμένο πλαστικό, χρησιμοποιώντας “βιονικές κλωστές”. Ο Pharell Williams, ο οποίος είναι και creative director της εταιρείας Bionic Yarn, θα συνεργαστεί με τη μάρκα τζιν ενδυμάτων G-Star Raw, στη νέα της συλλογή που ενσωματώνει το ανακυκλωμένο πλαστικό οικολογικό ύφασμα. Δείτε το animation promo για τη νέα συλλογή:

περισσότερα...

Ο πρώτος αναπνευστήρας κατάδυσης που επιτρέπει την αναπνοή από τη μύτη

Η εξερεύνηση του βυθού είναι συναρπαστική αλλά και δύσκολη, ειδικά αν κάποιος δεν έχει καλή σχέση με τους αναπνευστήρες. Ωστόσο, η νέα μάσκα της εταιρείας Triboard που δίνει τη δυνατότητα αναπνοής από τη μύτη καταπολεμά όλα τα προβλήματα και κάνει ακόμα και τους πρωτάρηδες να μοιάζουν με Η καινοτομία της μάσκας Easybreath είναι ότι, σε αντίθεση με τους συμβατικούς αναπνευστήρες, καλύπτει όλο το πρόσωπο...

περισσότερα...

Το πρώτο εμπορικό όχημα χωρίς οδηγό κάνει το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ

Παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ το πρώτο αυτοοδηγούμενο όχημα που είναι εμπορικά διαθέσιμο. Το Navia, της γαλλικής εταιρείας Induct, είναι ένα μικρό λεωφορείο χωρητικότητας δέκα ατόμων. Με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να κατακλύσει τους δρόμους των ΗΠΑ, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για τις μεταφορές σε πανεπιστήμια και αεροδρόμια. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Induct, Pierre Lefevre, το όχημα, κόστους 250.000 δολαρίων, ήδη δοκιμάζεται σε πανεπιστήμια στην Ελβετία, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη.

περισσότερα...

Δεινόσαυροι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία

Σε έναν φυτοφάγο τιτανόσαυρο και έναν αβελίσαυρο ανήκουν τα πρώτα επιβεβαιωμένα απολιθώματα δεινοσαύρων που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία. Τα απολιθώματα δεινοσαύρων είναι σπάνια στην αραβική χερσόνησο. Προηγούμενες ανακαλύψεις περιλάμβαναν θραύσματα από δόντια και οστά παρόμοιων ειδών από την Ιορδανία, το Ομάν και τον Λίβανο. «Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική όχι μόνο λόγω της περιοχής στην οποία βρέθηκαν τα απολιθώματα αλλά και για το γεγονός ότι καταφέραμε να τα ταυτοποιήσουμε», δήλωσε ο Δρ. Benjamin Kear, καθηγητής παλαιοβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

περισσότερα...

“Πύρρειος νίκη” για τον κομήτη ISON;

Την περασμένη Πέμπτη μεταδόθηκε ότι ο κομήτης ISON πιθανότατα διαλύθηκε καθώς περνούσε σε μικρή απόσταση από τον Ήλιο. Στο σημείο που βρέθηκε ο ISON επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των 4.900 βαθμούς Κελσίου, αλλά και παλιρροϊκές δυνάμεις από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα τα τηλεσκόπια της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εντόπισαν ορισμένα φωτεινά αντικείμενα να εμφανίζονται από την πίσω πλευρά του Ήλιου.

περισσότερα...

Κι όμως οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γη από εξωγήινους

Ένας Αμερικανός οικολόγος υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν προέρχονται από τη Γη αλλά μεταφέρθηκαν στον πλανήτη από εξωγήινους πάνω σε κομήτες πριν 60.000 με 200.000 χρόνια. Μάλιστα ο Δρ. Ellis Silver επικαλείται διάφορα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη φύση του ανθρώπου για να «αποδείξει» στο νέο του βιβλίο ότι οι άνθρωποι δεν εξελίχθηκαν μαζί με τις υπόλοιπες μορφές ζωής στον πλανήτη.

περισσότερα...

Βρήκαν ενεργό ηφαίστειο που θα εκραγεί κάτω από την Ανταρκτική

Ένα ενεργό ηφαίστειο ανακάλυψαν οι επιστήμονες κάτω από 1,5 χλμ πάγου στη Δυτική Ανταρκτική με τη χρήση σεισμογράφων. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι κάποια στιγμή μελλοντικά το ηφαίστειο θα εκραγεί, κάτι που θα επιταχύνει σημαντικά τη ροή πάγων στη θάλασσα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την άνοδο της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως. «Το πότε θα εκραγεί το ηφαίστειο είναι άγνωστο», δήλωσε η Amanda Lough, μεταπτυχιακή φοιτήτρια σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σαντ Λούις. «Κάποια στιγμή όμως θα εκραγεί και όταν συμβεί αυτό θα επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή», προσέθεσε.

περισσότερα...

WWF Ελλάς: η θέρμανση από πετρέλαιο μειώθηκε 50%

Μόλις τα μισά νοικοκυριά χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης το 2012, σε σχέση με το 2011. Αυτό προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς που έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα και αποδεικνύει ότι η θέρμανση έχει καταστεί πλέον μία δυσεπίλυτη εξίσωση για όλους τους Έλληνες, με δύσκολους παράγοντες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή η αιθαλομίχλη.

περισσότερα...

Παράθυρο παράγει ενέργεια και μονώνει ανάλογα με το διαθέσιμο φως και τη θερμοκρασία

Ένα «έξυπνο» παράθυρο που εξοικονομεί αλλά και παράγει ενέργεια και μπορεί να μειώσει ριζικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης ενός κτιρίου δημιούργησαν Κινέζοι ερευνητές. Πρόκειται για ένα προϊόν που πάει ένα βήμα παρακάτω τα επονομαζόμενα «ενεργειακά» παράθυρα. Το εν λόγω παράθυρο ρυθμίζει την είσοδο και έξοδο φωτός και θερμότητας, ώστε να γίνεται η βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με την εποχή.

περισσότερα...

«Πράσινη» η μεγαλύτερη χωματερή της Κρήτης

Μετά από 25 χρόνια λειτουργίας ο ΧΑΔΑ Ιεράπετρας μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου, με το έργο αποκατάστασης του χώρου που ζήτησε ο Δήμος και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Περιβάλλον- αειφόρος ανάπτυξη». Το έργο θα έχει κόστος 4,4 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος ικανοποιώντας το αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας.

περισσότερα...

Πλωτό συγκρότημα κατοικιών με “πράσινες” στέγες και υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα

Για αιώνες οι Ολλανδοί δαμάζουν το φυσικό τοπίο προκειμένου να επιβιώσουν από το νερό του ωκεανού που απειλεί να καλύψει τον τόπο τους. Αντί να ακολουθήσει την επιλογή της αναμέτρησης με τα στοιχεία της φύσης, η ολλανδική εταιρεία Waterstudio ανακοίνωσε τα σχέδια κατασκευής του πρώτου πλωτού συγκροτήματος κατοικιών στον κόσμο το 2014.

περισσότερα...

Αδέσποτα: Μπριζίτ Μπαρντό κατά της ρουμανικής αθλιότητας – Δράσεις στην Ελλαδα και ταξίδι σωτηρίας

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο με το αίτημα να σταματήσει «το μακελειό των αδέσποτων σκύλων» στη Ρουμανία απέστειλε η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός, γνωστή για τη ζωοφιλική της δράση, Μπριζίτ Μπαρντό. “Κύριε πρόεδρε, υπολογίζω στην άμεση παρέμβασή σας στη Ρουμανία. Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η στείρωση των αδέσποτων ζώων, το κάνουμε σε πολλές χώρες με επιτυχία”, ανέφερε η Μπαρντό σε επιστολή της η οποία δημοσιοποιήθηκε από το ίδρυμά της που υπερασπίζεται τα ζώα...

περισσότερα...

Για πόσο ακόμα θα υπάρχει ζωή στη Γη; – Έρευνα

Για άλλα 1,75 δισεκατομμύρια χρόνια θα συνεχίσει η Γη να φιλοξενεί ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Astrobiology. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, ακόμα και αν η Γη επιβιώσει από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα ή δεν καταστραφεί από την πρόσκρουση αστεροειδούς, ο πλανήτης μας θα σταματήσει να είναι κατοικήσιμος λόγω των αστρονομικών δυνάμεων...

περισσότερα...

Παγκόσμια ωρολογιακή βόμβα τα ηλεκτρονικά απόβλητα – Πώς επιστρέφουν στον άνθρωπο

Έκκληση για τη λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση του όγκου των ηλεκτρονικών αποβλήτων απηύθυνε ο καθηγητής Ming Wong, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών Croucher, από το Πανεπιστήμιο των Βαπτιστών στο Χονγκ Κονγκ. «Θα το αποκαλούσα παγκόσμια ωρολογιακή βόμβα», ανέφερε ο Δρ. Wong μιλώντας για τον αυξανόμενο όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων, στα οποία συγκαταλέγονται τα παλιά κινητά τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές...

περισσότερα...

Costa Concordia: μεγάλη επιχείρηση για την ανέλκυση του ναυαγίου-μαμούθ βάρους 114.000 τόνων (video)

Η επιχείρηση ανέλκυσης του ναυαγίου του κρουαζιεροπλοίου Costa Concordia που ναυάγησε τον Ιανουάριο του 2012 στα ανοιχτά της κεντροδυτικής Ιταλίας, κοντά στις ακτές του νησιού Τζίλιο ξεκινάει σήμερα το πρωί (16/9). Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες και περιλαμβάνει την περιστροφή του σε όρθια θέση και τη ρυμούλκησή του σε ναυπηγείο του Λιβόρνο, όπου αργότερα θα αποσυναρμολογηθεί. Πρόκειται για την επιχείρηση ανέλκυσης ενός σκάφους βάρους 114.000 τόνων (και επίσης μήκους 290 μέτρων, πλάτους 35 μέτρων και ύψους 57 μέτρων)...

περισσότερα...

Τα επίγεια φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν τα 2 Γιγαβάτ στην Ελλάδα

Ξεπέρασε τα 2 Γιγαβάτ η ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών στο διασυνδεδεμένο σύστημα τον Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ. Συγκεκριμένα, η ισχύς των φωτοβολταϊκών τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 2.017,06 MW έναντι 1999,51 MW τον Ιούνιο καταγράφοντας αύξηση 0,9%. Η ισχύς για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη ανήλθε σε 339,72 MW. Αθροιστικά επίγεια φωτοβολταϊκά και φωτοβολταϊκά στη στέγη ανήλθαν σε 2.357 MW.

περισσότερα...

Φουκουσίμα: δεν ξέρουν από πού διαρρέει ραδιενέργεια

Την πηγή της διαρροής ραδιενέργειας στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα αναζητούν τεχνικοί της Tepco κι ενώ το Σάββατο (31/8) καταγράφηκαν νέα υψηλά επίπεδα κοντά στις δεξαμενές ύδατος που χρησιμοποιείται για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων. Συγκεκριμένα, μετρήθηκε ραδιενέργεια της τάξης από 70 μιλισίβερτς/ώρα έως 1.800 μιλισίβερτς/ώρα τη στιγμή που το ετήσιο όριο είναι 50 μιλισίβερτς. «Οι περιπολίες ελέγχου έχουν εντοπίσει σε τέσσερα σημεία ραδιενέργεια αρκετά αυξημένη» εξήγησε σε ηλεκτρονικό της μήνυμα η εταιρεία.

περισσότερα...

Τα Χανιά χάνουν 20 στρέμματα παραλίας κάθε χρόνο λόγω διάβρωσης

Είκοσι στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη, ο οποίος παρουσίασε την μέχρι τώρα πορεία της μελέτης για τα αίτια της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο τμήμα του κόλπου των Χανίων, από το Κολυμπάρι μέχρι και την Νέα Κυδωνία.

περισσότερα...

Άνοδος της στάθμης των θαλασσών 2,3 μέτρα για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης

Άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 2,3 μέτρα για κάθε βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία προβλέπει νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Πότσδαμ  για την Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδυάζει στοιχεία από τα κλιματικά αρχεία με προσομοιώσεις παραγόντων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, όπως για παράδειγμα η θερμική διαστολή των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων στις ορεινές περιοχές και το λιώσιμο των παγετώνων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική.

περισσότερα...

Το Solar Impulse διέσχισε τις ΗΠΑ και προσγειώθηκε στο JFK της Νέας Υόρκης

To Solar Impulse, το ηλιακό αεροπλάνο που σχεδίασαν οι Ελβετοί Μπερτράν Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργκ προσγειώθηκε το Σάββατο 6 Ιουλίου με επιτυχία στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης θέτοντας ένα νέο ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας: για πρώτη φορά ένα αεροπλάνο ικανό να πετάξει μέρα και νύχτα τροφοδοτούμενο αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια διέσχισε τις ΗΠΑ από τη Δυτική στην Ανατολική Ακτή χωρίς να καταναλώσει σταγόνα καυσίμου.

περισσότερα...

Γιγάντια πυρηνική έκρηξη στη Γη δημιούργησε το φεγγάρι

Η Γη γέννησε την Σελήνη πριν 4,5 δισ. χρόνια, σύμφωνα με νέα αμφιλεγόμενη θεωρία που υποστηρίζει ότι το φεγγάρι σχηματίστηκε από γιγάντια έκρηξη, ισοδύναμη με 40 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες, στον πυρήνα του πλανήτη μας. Όπως επισημαίνει ο αστρονόμος Wim van Westrenen από το Πανεπιστήμιο VU στο Άμστερνταμ, αυτό το βίαιο φαινόμενο συντελέστηκε πριν δισεκατομμύρια χρόνια και δίνει την απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση της Σελήνης.

περισσότερα...

Ρομποτικά φίδια – γιατροί αντικαθιστούν το χειρουργείο

Ρομποτικά φίδια ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, τα οποία χάρη στο μέγεθος και την ικανότητά τους να σέρνονται εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές διάσωσης και να εισέλθουν σε περιοχές απροσπέλαστες για ανθρώπους και εξοπλισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς σε περίπτωση που υπάρχουν συντρίμμια, για παράδειγμα μετά από έναν σεισμό, είναι πολύ επικίνδυνο για τους διασώστες να ψάχνουν για επιζώντες, ενώ εξίσου μεγάλος είναι ο κίνδυνος και για τα θύματα που έχουν καταπλακωθεί...

περισσότερα...

Κατασκευάζουν γιγάντιο τηλεσκόπιο για τον εντοπισμό εξωγήινων

Γιγάντιο τηλεσκόπιο με διάμετρο κατόπτρου που φτάνει τα 76 μέτρα προσπαθούν να κατασκευάσουν επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο με στόχο τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής μέσω της θερμότητας. Το τηλεσκόπιο, που αναμένεται να κοστίσει ένα δις. δολάρια, θα ονομαστεί «Κολοσσός» και εκτιμάται ότι θα καταφέρει να εντοπίσει εξωγήινες πόλεις σε πλανήτες μέχρι και 70 έτη φωτός μακριά από τη Γη ανιχνεύοντας την υπέρυθρη ακτινοβολία τους.

περισσότερα...

Στο αυτόφωρο για ρύπανση, ηχορύπανση και καταπάτηση δάσους

Τρεις εγκυκλίους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, της ηχορύπανσης και των εμπρησμών των δασών εξέδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Δασούλας. Όπως αναφέρεται στην πρώτη εγκύκλιο, λόγω της θερινής περιόδου, οι εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και οι προανακριτικοί υπάλληλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Και αυτό γιατί λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης παρατηρείται έξαρση των εγκλημάτων σε βάρος του περιβάλλοντος και ιδίως η ρύπανση με ρίψεις απορριμμάτων και αποβλήτων.

περισσότερα...

Φτιάχνουν εκτυπωτή τροφίμων για αστροναύτες – Εργαλείο κατά του υποσιτισμού

Έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή τροφίμων για τους αστροναύτες αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Systems and Materials Research Corp, με έδρα το Όστιν του Τέξας. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στόχος της είναι να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει έναν εκτυπωτή τροφίμων για το διάστημα ώστε να αλλάξει το διατροφολόγιο των αστροναυτών και να δείξει πως η εκτύπωση σε περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας είναι δυνατή...

περισσότερα...

Άρχισε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο. Φέτος νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά!

Η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αποτελεί σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την «φιλοπατρία» των χελωνών προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους. Η Ζάκυνθος αποτελεί τον μεγαλύτεροι βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο και συνήθως εκεί γίνεται και η πρώτη φωλιά στην Ελλάδα. Φέτος η πρώτη φωλιά στη Ζάκυνθο παρατηρήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια. Πράγματι οι φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου διαπίστωσαν την ύπαρξη της πρώτης φωλιάς στην παραλία Γέρακας το πρωί της 11ης Μαΐου.

περισσότερα...

Εκπαιδευμένες μέλισσες εντοπίζουν εκρηκτικά

Καλύτερα λαγωνικά κι απ’ τους σκύλους είναι οι μέλισσες, σύμφωνα με ερευνητές από την Κροατία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα κιτρινόμαυρα έντομα έχουν τέλεια όσφρηση και είναι ικανά να εντοπίσουν ακόμα και νάρκες που δεν έχουν εκραγεί. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ εκπαίδευσαν τις μέλισσες να εντοπίζουν νάρκες, συνδέοντας την τροφή με την μυρωδιά της τρινιτροτολουόλης (TNT), που αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα εκρηκτικά.

περισσότερα...

Φυτά που φωσφορίζουν αντικαθιστούν τους λαμπτήρες

Δέντρα που φωσφορίζουν και που μια μέρα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις λάμπες φωτισμού στους δρόμους αναπτύσσουν τρείς ερευνητές από την Καλιφόρνια. Η πρωτοβουλία τους ονομάζεται «Πρόγραμμα: φυτά που φωσφορίζουν» και συνίσταται στη μεταφορά φθοριζόντων γονιδίων, που συναντάμε για παράδειγμα στις πυγολαμπίδες, στα φυτά έτσι ώστε να λάμπουν στο σκοτάδι. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα η τεχνική τους θα μπορεί να εφαρμοστεί σε δέντρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς λαμπτήρες.

περισσότερα...

Αλιγάτορας «συνέλαβε» φυγά

Τον χάρο με τα μάτια του είδε ένας άνδρας από τη Φλόριντα ο οποίος προσπάθησε να ξεφύγει από έλεγχο της αστυνομίας στην περιοχή Ταμπα. Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, όταν ο 20χρονος «εγκλωβίστηκε» και δεν είχε άλλο τρόπο διαφυγής, κατέβηκε από το όχημά του και άρχισε να τρέχει. Στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τους αστυνομικούς έσπασε ένα φράχτη και εισήλθε σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

περισσότερα...

Διαστημική πύλη της NASA στην Καλαμάτα

Τη δημιουργία «Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας» στην Καλαμάτα προανήγγειλε ο καθηγητής Αεροδιαστημικής και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ-Sat επιθεωρητής της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος, μιλώντας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη. Ο κ. Παπαδόπουλος  ανέφερε ότι το σχέδιο μπορεί να αποφέρει μέχρι το 2020 ως και 1 τρισ. δολάρια, ενώ προσέθεσε ότι σταδιακά στην πόλη θα αναπτυχθεί «διαστημικός τουρισμός», που θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.

περισσότερα...

Όπως και οι άνθρωποι, οι φάλαινες μαθαίνουν από τους φίλους τους

Κοινωνικά ζώα είναι οι φάλαινες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science. Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι οι φάλαινες μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται παρακολουθώντας συνομήλικα άτομα του είδους τους και μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις και τις τεχνικές τους στις επόμενες γενιές. Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη τεχνική που χρησιμοποιούν τα θαλάσσια θηλαστικά για να τραφούν.

περισσότερα...

Δεινοί κολυμβητές ήταν οι δεινόσαυροι

 Δεινοί κολυμβητές ήταν οι δεινόσαυροι, σύμφωνα με νέα έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ. Scott Persons από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν γρατσουνιές από νύχια στον βυθό ενός ποταμού στην επαρχία Szechuan στην Κίνα, που θεωρείται ότι ήταν πέρασμα για τους δεινοσαύρους. Οι γρατσουνιές καταδεικνύουν, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συντονισμένες κινήσεις από τα αριστερά στα δεξιά, που θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο κολυμπούν οι σκύλοι.

περισσότερα...

Κλιματική αλλαγή: μεταλλάξεις ζώων και αναταράξεις στις πτήσεις βλέπουν οι επιστήμονες

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η ικανότητα του μωβ αχινού να προσαρμόζεται στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με κυριότερη την οξίνιση των ωκεανών που δημιουργεί ένα «καυστικό» περιβάλλον για τα θαλάσσια είδη. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους Αμερικανοί επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο μωβ αχινούς του είδους Strongylocentrotus purpuratus. Οι αχινοί καλλιεργήθηκαν σε ειδικές συνθήκες, παρόμοιες με αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν μελλοντικά λόγω της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

περισσότερα...

Solar Impulse: το ηλιακό αεροπλάνο πάει ΗΠΑ

Το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ θα κάνει σε περίπου ένα μήνα το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, το ηλιακό αεροπλάνο θα απογειωθεί από το Σαν Φρανσίσκο στις αρχές Μαΐου και θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Κένεντι (JFK) δυο μήνες αργότερα. Με άνοιγμα πτερών όσο ένα τζάμπο τζετ και βάρος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, το Solar Impulse, είναι απλώς ένα δοκιμαστικό μοντέλο για το μεγάλο ηλιακό αεροσκάφος που αναπτύσσεται για να διασχίσει την υφήλιο μέχρι το 2015.

περισσότερα...

Bicycled: Όμορφα ποδήλατα από παλιοσίδερα αυτοκινήτων

Δρόμοι με λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερα ποδήλατα είναι το όνειρο του κάθε ποδηλάτη και οικολόγου γενικότερα. Το Bicycled είναι μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να συγκεράσει αυτούς τους δύο στόχους με ευφάνταστο τρόπο: φτιάχοντας ποδήλατα από αυτοκίνητα που έχουν αποσυρθεί για παλιοσίδερα. Η ιδέα ανήκει στην ισπανική διαφημιστική εταιρεία Lola Madrid. Αυτοκίνητα και εξαρτήματα αφθονούν και οι δυνατότητες για κατασκευή μοναδικών ποδηλάτων είναι απεριόριστες.

περισσότερα...

Μανδύας αορατότητας από θαυματουργό υλικό «εξαφανίζει» αντικείμενα

Ένα εξαιρετικά λεπτό υλικό που «εξαφανίζει» αντικείμενα από τα μικροκύματα ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι σήμερα οι μανδύες αορατότητας ήταν αρκετά ογκώδεις, ωστόσο ο νέος μανδύας, πάχους μόλις μερικών μικρομέτρων, εξαφανίζει αποτελεσματικά  τρισδιάστατα αντικείμενα από το φυσικό τους περιβάλλον, σε όλες τις κατευθύνσεις, ανεξαρτήτως της θέση του παρατηρητή.

περισσότερα...

Οι σεισμοί μετατρέπουν το νερό σε χρυσό – Έρευνα

Το άγγιγμα του Μίδα έχουν οι σεισμοί σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience. Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι η σεισμική δραστηριότητα συνδεόταν με τη δημιουργία αποθεμάτων χρυσού, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αυτή η υπόθεση αποδείχθηκε μέσω μαθηματικού μοντέλου.

περισσότερα...

Το μποζόνιο του Χιγκς (ή Σωματίδιο του Θεού) υπάρχει επιβεβαίωσαν στο CERN

Την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς γνωστού και ως “Σωματίδιο του Θεού”, επιβεβαίωσαν επιστήμονες του CERN το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Μαρτίου. Μετά από την ανακοίνωση του περασμένου Ιουλίου, όταν και τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς, οι επιστήμονες διενήργησαν συνεχείς επαληθεύσεις των αποτελεσμάτων ώστε να αποκλείσουν την πιθανότητα λάθους.

περισσότερα...

Πολικές αρκούδες γίνονται καφέ λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι καφέ αρκούδες που ζουν σήμερα στην Αλάσκα είναι οι απόγονοι ενός αρχαίου πληθυσμού πολικών αρκούδων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Genetics. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να «αποκρυπτογραφήσουν» την εξελικτική σχέση μεταξύ των καφέ και των πολικών αρκούδων, δύο είδη που μπορούν να ζευγαρώσουν με επιτυχία στην άγρια φύση αλλά και σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

περισσότερα...

ΑΡΧΕΛΩΝ: η προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη το 2012

 Στην έκθεση του ΑΡΧΕΛΩΝ που ακολουθεί και που συνέταξαν η Ρεγγίνα Στεφανάτου και ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη κατά το 2012. Ειδικότερα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του προγράμματος ΑΡΧΕΛΩΝ για την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας και την ενημέρωση του κοινού, και γίνεται μια καταγραφή των προβλημάτων και κυρίως των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που υποβάθμισαν ή απειλούν με υποβάθμιση τις παραλίες ωοτοκίας.

περισσότερα...

Ο φονικός σεισμός της Ιαπωνίας ακούστηκε στο διάστημα

Στο διάστημα έγιναν αισθητές οι επιπτώσεις του μεγάλου σεισμού του Τοχόκου που πριν δυο χρόνια έπληξε την Ιαπωνία. Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ που στις 11 Μαρτίου του 2011 έπληξε την Ιαπωνία, έστειλε ένα ηχητικό κύμα στην ατμόσφαιρα, το οποίο καταγράφηκε από τον δορυφόρο – σεισμογράφο «Goce». Τα υπερ-ευαίσθητα όργανα του δορυφόρου ανίχνευσαν τον ήχο καθώς περνούσε από λεπτά στρώματα αέρα σε ύψος 255 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

περισσότερα...

Μεταφερόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα σχεδίασε 18χρονος

Έναν μεταφερόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα, ισχύος 50 με 100MW και ικανό να τροφοδοτήσει με ενέργεια 100.000 σπίτια, σχεδίασε ο 18χρονος  Taylor Wilson. Ο μικρός, αρθρωτός αντιδραστήρας τροφοδοτείται από λιωμένο ραδιενεργό υλικό πυρηνικών όπλων και μπορεί να σφραγιστεί με καύσιμα που θα εξασφαλίζουν συνεχόμενη λειτουργία για 30 χρόνια...

περισσότερα...

Νέα ζώνη ακτινοβολίας γύρω από τη Γη ανακάλυψε η NASA

 Ένα «δαχτυλίδι» υψηλής ακτινοβολίας, άγνωστο μέχρι πρότινος για την επιστήμη, περικύκλωσε παροδικά πέρυσι την Γη πριν εξουδετερωθεί από ένα ισχυρό διαπλανητικό ωστικό κύμα. Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, τον Αύγουστο τα ερευνητικά σκάφη της NASA εντόπισαν ανάμεσα στις ζώνες ακτινοβολίας Βαν Αλεν μια τρίτη ζώνη φορτισμένων σωματιδίων. Η νέα ζώνη περικύκλωσε τη Γη για τέσσερις εβδομάδες πριν εκραγεί από μια ηλιακή φλόγα.

περισσότερα...

Χαμένη αρχαία Ήπειρος βρίσκεται θαμμένη στον Ινδικό Ωκεανό

Τα απομεινάρια μιας αρχαίας Ηπείρου είναι θαμμένα κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού υποστηρίζει έρευνα Νορβηγών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience. Οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία για την ύπαρξη μιας περιοχής η οποία υπήρξε στην επιφάνεια πριν από 2000 με 85 εκατομμύρια χρόνια. Το κομμάτια γης που οι επιστήμονες αποκαλούν Μαυριτία κομματιάστηκε εξαιτίας γεωλογικών μεταβολών και εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα καθώς οι ήπειροι έπαιρναν το σχήμα και τη θέση που γνωρίζουμε.

περισσότερα...

Ανεμογεννήτριες σε κτήρια: εφαρμόσιμη ενεργειακή επιλογή ή “τρέλα”;

Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αποτελούν μια βιώσιμη -ακόμα- λύση για την παραγωγή ενέργειας σε κτήρια με μεγάλη διάδοση παγκοσμίως. Ισχύει όμως το ίδιο και για τις ανεμογεννήτριες; Υπάρχουν τεχνολογίες ενσωμάτωσης ανεμογεννητριών σε κτηριακές κατασκευές και κατά πόσο συμφέρουσες είναι; Ο Άλεξ Γουίλσον αποκαλεί “τρέλα” την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε κτήρια και εξηγεί τους λόγους σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα Building Green:

περισσότερα...

Γιγάντιος κρατήρας από αστεροειδή ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Γιγάντιο αρχαίο κρατήρα που δημιουργήθηκε μετά από πρόσκρουση αστεροειδούς ανακάλυψαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κρατήρας, που εντοπίζεται ανατολικά της περιοχής Warburton, δημιουργήθηκε μετά από πρόσκρουση αστεροειδούς διαμέτρου 20 χιλιομέτρων, ο οποίος χτύπησε τον πλανήτη μας πριν 298 με 360 εκατομμύρια χρόνια.

περισσότερα...

Ηλιακή καταιγίδα “τσουνάμι” το 2013 – Εξεγέρσεις για τρόφιμα και διακοπή τηλεπικοινωνιών!

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές δισεκατομμυρίων Ευρώ στον πλανήτη Γη και τους κατοίκους του, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει η σύγχρονη τεχνολογία, σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Μίτσιο Κάκου, ο οποίος μίλησε στο κοινό στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο. Ο Ιάπωνας Κάκου έχει προειδοποιήσει για μια πιθανή ηλιακή καταιγίδα-μαμούθ το 2013 η οποία θα διακόψει τις τηλεπικοινωνίες, θα παραλύσει την οικονομία, θα προκαλέσει ζημίες τρισεκατομμυρίων Ευρώ, αλλά και μια πιθανή έλλειψη τροφίμων.

περισσότερα...

Αστεροειδής εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πολύ νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε

Περίπου 33.000 χρόνια μετά την πτώση ενός αστεροειδούς που χτύπησε τη Γη εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πολύ νωρίτερα σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς προηγούμενες μελέτες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν 300.000 χρόνια μετά την πτώση του αστεροειδούς.

περισσότερα...

NASA: το Curiosity έβγαλε το τρυπάνι του στον πλανήτη Άρη

Το τρυπάνι του χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το διαστημικό σκάφος Curiosity της NASA που πραγματοποιεί έρευνες στον πλανήτη Άρη. Το Curiosity της NASA προσπαθεί να λάβει δείγματα από πετρώματα στον αχανή κρατήρα Γκέηλ του πλανήτη Άρη, όπου προσεδαφίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο. Θα επιχειρηθεί η διάτρηση των βράχων τόσο με περιστροφική κίνηση όσο και με την κρουστική λειτουργία του τρυπανιού και στη συνέχεια κονιορτοποιημένα δείγματα θα συλλεχθούν και θα μεταφερθούν στο εργαστήριο του Curiosity για αναλύσεις.

περισσότερα...

Τα δέντρα κατά της βίας, της φτώχειας και της τρομοκρατίας

Την ώρα που ευρωπαϊκές και κυρίως γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν στο Μάλι, η ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης στις φτωχές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής φαντάζει επιτακτικότερη από ποτέ. Ωστόσο όπως αναφέρει ο Δρ Κρις Ρέιτζ του Ινστιτούτου Παγκοσμίως Πόρων κατονομάζει μια απλή, αλλά αδοκίμαστη λύση:την αγροδασοπονία. “Η αγροδασοπονία είναι το μέλλον της γεωργίας στις άνυδρες και ημιάνυδρες περιοχές” δήλωσε ο Ρέιτζ στο Ευρωκοινοβούλιο.

περισσότερα...

Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς…made in Greece

 Φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς που θα χρησιμοποιούν πολύ μικρές ποσότητες φθηνών υλικών (100 νάνο αντί για 10 μικρά ) ετοιμάζει η πρώτη πιλοτική μονάδα παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών στην οποία συμμετέχουν 18 συνολικά φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά όπως εξήγησε ο Έλληνας ερευνητής στο Ινστιτούτο Helmholtz Zentrrum του Βερολίνου Dr Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος , θα είναι κατά 50% φθηνότερα από τα φωτοβολταϊκά δεύτερης γενιάς που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

περισσότερα...

Πιστόλι DNA” συλλέγει το γενετικό υλικό υπόπτων από απόσταση 40 μέτρων

Η τεχνολογία και η επιστήμη μπαίνουν στην υπηρεσία της αστυνομικής έρευνας με το νέο “πιστόλι DNA” το οποίο μαρκάρει υπόπτους εξ αποστάσεως και τους εντοπίζει με ακρίβεια 100%. Όπως μεταδίδει η Huffington Post, το “DNA gun” προορίζεται για τις δυνάμεις ασφαλείας (στρατό και αστυνομία) και εκτοξεύει σφαιρίδια μεγάλου βεληνεκούς στα 30-40 μέτρα.

περισσότερα...

Η Ελλάδα από το διάστημα – Φωτογραφίες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εντυπωσιακές φωτογραφίες της Ελλάδας από το διάστημα δημοσίευσε στο twitter ο Καναδός αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station-ISS), Κρις Χάντφιλντ. Μάλιστα ο Χάντφιλντ ανακήρυξε τη 14η Ιανουαρίου ως “ανεπίσημη ημέρα της Ελλάδας”. Δείτε από το διάστημα  το Ηράκλειο με τα Ανάκτορα της Κνωσού, τη νότια Πελοπόννησο, τη Ρόδο, την Πάτρα με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και την Αθήνα.

περισσότερα...

Ακτίνες γάμμα προϊόν κοσμικής έκρηξης στο γαλαξία μας χτύπησαν τη Γη

Ακτίνες γάμμα χτύπησαν τη Γη κατά το Μεσαίωνα, στην πιο ισχυρή έκρηξη που έχει εντοπιστεί στο Σύμπαν, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της βρετανικής αστρονομικής εταιρείας Monthly Notices of the Royal Astronomical Society αναφέρει πως η Γη χτυπήθηκε από ένα κύμα ακτίνων γάμμα κατά τον 8ο μ.Χ. αιώνα, εξαιτίας της συγχώνευσης δύο μαύρων τρυπών ή αστέρων νετρονίων στο γαλαξία μας (Milky Way)...

περισσότερα...

Ο αστεροειδής Απόφις “ξυστά” από τη Γη “Πυρηνική” απειλή και πιθανότητες σύγκρουσης

Λίγα χιλιόμετρα από τη Γη θα βρεθεί την Πέμπτη (10 Ιανουαρίου 2013) ο αστεροειδής 99942 Απόφις. Ο 99942 Άποφις είναι ένας αστεροειδής της κοντινής γειτονιάς της Γης (NEO). Ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2004 και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του το Δεκέμβριο του 2004. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη NASA έδειχναν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης του αστεροειδούς αυτού με τη Γη (ή τη Σελήνη) το 2029, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Εκτενέστερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι είναι απίθανο να γίνει μία τέτοια σύγκρουση το 2029.

περισσότερα...

NASA: 461 νέους πλανήτες βρήκε το Κέπλερ – 17 δισ. οι εξωπλανήτες σαν τη Γη στο σύμπαν

Σε 461 ανέρχονται οι νέοι πλανήτες που εντόπισε στο σύμπαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA, πολλοί εκ των οποίων έχουν μέγεθος αντίστοιχο με εκείνο της Γης. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Κέπλερ και τους υπολογισμούς της NASA το 17% των άστρων στο γαλαξία μας εκτιμάται ότι έχει ως δορυφόρο έναν πλανήτη μεγέθους αντίστοιχου με τη Γη, νούμερο που μεταφράζεται σε 17 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες σαν τον δικό μας...

περισσότερα...

H Γη στη μικρότερη απόστασή της από την Ήλιο – Περιήλιο

 Στην ελάχιστη δυνατή απόσταση από τον ήλιο βρέθηκε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 η Γη, παρότι στο Βόρειο Ημισφαίριο βρισκόμαστε στη μέση της χειμερινής περιόδου. Συγκεκριμένα, η Γη βρέθηκε στο περιήλιο, το σημείο της τροχιάς της που βρίσκεται στην ελάχιστη δυνατή απόστασή της από τον Ήλιο, σε απόσταση 147.098.290 χιλιομέτρων από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος...

περισσότερα...

Ποδαρικό με πεφταστέρια το 2013 – “Βροχή” από διάττοντες Τεταρτίδες

Από την Πρωτοχρονιά 2013 έως και τις 5 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα η βροχή των διαττόντων αστέρων που ακούνε στο όνομα Τεταρτίδες, με την κορύφωση του φαινομένου να λαμβάνει χώρα στις 3 και τις 4 του μήνα. Οι Τεταρτίδες πήραν το όνομά τους από την περιοχή του ουρανού όπου βρίσκεται το φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο τους, που είναι η  Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς (αστρονομικό εργαλείο) και δεν είναι επίσημος αστερισμός αλλά αποτελεί μέρος του αστερισμού του Βοώτη...

περισσότερα...

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή κινητού για αδέσποτα και κατοικίδια από το adespoto.gr

 Η ομάδα του adespoto.gr παρουσιάζει με υπερηφάνεια την πρώτη ελληνική εφαρμογή για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα για κινητά τηλέφωνα. Μέλη της εθελοντικής ομάδας του adespoto.gr (αρθρογράφοι, προγραμματιστές και γραφίστες) δημιούργησαν την εφαρμογή Adespoto, την πρώτη εφαρμογή για ζώα στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουμε περισσότερους σκύλους και γάτες να βρουν το σπίτι τους, είτε ζητούν υιοθεσία είτε χάθηκαν ή βρέθηκαν!

περισσότερα...

Ιταλία: ο νέος ΚΟΚ προστατεύει τα ζώα-θύματα τροχαίων

Οι οδηγοί στην Ιταλία θα είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να σταματούν το αυτοκίνητό τους σε περίπτωση που χτυπήσουν κάποιο άτυχο ζώο. Σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της Ιταλίας οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας θα είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν τραυματισμένα  ζώα από τροχαία ατυχήματα.

περισσότερα...

Τελικά είναι 12 τα βασικά σωματίδια στη φύση – Απόδειξη το “Σωματίδιο του Θεού”

Πόσα είδη σωματιδίων υπάρχουν στη φύση; Η φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων ασχολείται με αυτή την ερώτηση επί μακρόν. Είναι τελικά τα 12 σωματίδια που περιλαμβάνονται στα βασικά μοντέλα της σωματιδιακής φυσικής; Σε αυτές τις ερωτήσεις απαντούν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, του CERN και του Πανεπιστημίου Χάμπολντ που δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης Physical Review Letters.

περισσότερα...

Ηλιακός φούρνος στο Μεξικό ψήνει τορτίγιες (και πολλά άλλα) με μηδενικές εκπομπές

Κάτω από τον καυτό ήλιο του κεντρικού Μεξικού, μια διάταξη ηλιακών πάνελ σε σχήμα δίσκου συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και εκπέμπουν τη θερμότητα σε μια κουζίνα όπου φτιάχνονται λαχταριστές τορτίγιες. Ο Γερμανός επιχειρηματίας Γκρέγκορ Σάπερς σχεδίασε και εγκατέστησε τα κυκλικά ηλιακά πάνελ στη μικρή πόλη Ελ Σαούζ, 180 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

περισσότερα...

Κόκκινο κρασί από την Κρήτη στην κορυφή λίστας των Financial Times

Ένα κόκκινο κρασί από την Κρήτη κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε λίστα των Financial Times  με τα 100 καλύτερα κόκκινα κρασιά της χρονιάς. Πρόκειται για το Μιράμπελο 2010 από τα Πεζά της Κρήτης που συνδυάζει τις ποικιλίες Κοτσιφάλι κατά 80% και Μανδηλαριά κατά 20%.

περισσότερα...

Λιώσιμο πάγων βάρους 4 τρισ. τόνων σε Γροιλανδία-Ανταρκτική σε 20 χρόνια

Οι πάγοι που έχουν λιώσει σε Γροιλανδία και Ανταρκτική την τελευταία εικοσαετία και που έχουν εισρεύσει στους ωκεανούς, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας, έχουν βάρος της τάξης των 4 τρισεκατομμυρίων τόνων. Στη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες και δέκα δορυφορικές αποστολές.

περισσότερα...

Αόρατη ομπρέλα “γκελάρει” το νερό της βροχής

Μια αόρατη ομπρέλα που “διώχνει” τις σταγόνες της βροχής με τη βοήθεια του αέρα σχεδίασαν δύο επιστήμονες στη Νότια Κορέα. Οι σχεδιαστές της ομπρέλας, Τσε Σουνγκ Παρκ και Γου Τζουν Κουόν ανέπτυξαν ένα αλεξιβρόχιο που αποτελείται μόνο από ένα χερούλι...

περισσότερα...

Αρχαία βακτήρια παγωμένης λίμνης δίνουν στοιχεία για εξωγήινη ζωή

Μια αρχαία κοινότητα βακτηρίων που κατάφερε να επιβιώσει στα αλμυρά νερά της λίμνης Vida, σ’ ένα περιβάλλον πλήρως στερημένο από οξυγόνο, όπου επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και τη NASA φέρνει στην επιφάνεια νέα στοιχεία για τις βιοχημικές διαδικασίες που συντελούνται χωρίς να συνδέονται με την ηλιοφάνεια, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο ή τη φωτοσύνθεση.

περισσότερα...

Οι εξαφανισμένες γιγάντιες χελώνες των Γκαλαπάγκος μπορεί να “αναστηθούν”

Ένα είδος γιγάντιας χελώνας των νησιών Γκαλαπάγκος μπορεί να “επιστρέψει” από την εξαφάνιση παρότι το τελευταίο μέλος του είδους, ο “Μοναχικός Τζορτζ” πέθανε τον περασμένο Ιούνιο. Κοινή μελέτη του Εθνικού Πάρκου των Γκαλαπάγκος και του Πανεπιστημίου Γέηλ βρήκε τουλάχιστον 17 χελώνες στο νησί Ιζαμπέλα οι οποίες συγγενεύουν με το είδος του “Μοναχικού Τζορτζ”, Chelonoidis abingdonii.

περισσότερα...

Ζωή στον πλανήτη Άρη ίσως βρήκε το Curiosity

Σενάρια για ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Άρη αναζωπυρώνει δήλωση του επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής του μη επανδρωμένου σκάφους Curiosity στον “κόκκινο πλανήτη”. Ο Τζον Γκρότσινγκερ στην πρώτη επέτειο από την έναρξη της ερευνητικής αποστολής (26/11/11) Mars Science Laboratory, προϋπολογισμού 2,5 δισ. δολαρίων άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν ενδείξεις υποστήριξης μικροβιακής ζωής στον πλανήτη Άρη με τη φράση “τα ευρήματα του SAM θα μπουν στα βιβλία της Ιστορίας”.

περισσότερα...

Πιγκουΐνοι έμειναν πιστοί για 16 χρόνια!

 Το πιο αγαπημένο ζευγάρι στο ζωικό βασίλειο είναι δυο πιγκουίνοι του Μαγγελάνου που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν μείνει πιστοί ο ένας στον άλλο για 16 ολόκληρα χρόνια. Οι δυο πιγκουίνοι δεν απάτησαν ποτέ τον σύντροφό τους παρά το γεγονός ότι έμειναν χωριστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα και έκαναν μεγάλα ταξίδια διανύοντας αποστάσεις που ξεπερνούν τα 320.000 χιλιόμετρα. Μάλιστα μετά από κάθε ταξίδι τα δυο πουλιά πάντα επέστρεφαν την περίοδο αναπαραγωγής στην ίδια φωλιά για να γεννήσουν νέα μικρά.

περισσότερα...

Διεθνής συνεργασία για την προστασία της απειλούμενης Νανόχηνας

Διεθνής Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοέμβρη στη Λίμνη Κερκίνη για τη διαφύλαξη και προστασία της παγκοσμίως απειλούμενης Νανόχηνας. Στη Συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι από 15 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Εσθονία, Ρωσία, Ιράν, κ.α.), καθώς και διεθνείς φορείς, όπως η Ομοσπονδία των Συνδέσμων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση στην ΕΕ (FACE) και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

περισσότερα...

Παγκόσμια Τράπεζα: δραματική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου

Άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην έκθεσή της με τίτλο «Κλείστε τη Θέρμανση», που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Κατάρ για την Κλιματική Αλλαγή, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει καύσωνες, προβλήματα στις καλλιέργειες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

περισσότερα...

Skyfall: 8 “πράσινα” γκάτζετς για τον νέο Τζέιμς Μποντ

Το Skyfall, η νέα ταινία με κεντρικό ήρωα τον Βρετανό πράκτορα Τζέιμς Μποντ, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ντάνιελ Κρεγκ παίζεται στους κινηματογράφους όλου του κόσμου. Κεντρική θέση στο Skyfall, όπως και σε όλες τις ταινίες του 007, διαδραματίζει η τεχνολογία, καθώς ο Q παρέχει στον Τζέιμς Μποντ μικρά και χρήσιμα γκάτζετ που συχνά αποδεικνύονται σωτήρια για την ίδια του τη ζωή...

περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε νέα υπερ – Γη ικανή να στηρίξει ζωή

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια νέα υπερ-Γη σε τροχιά γύρω από έναν «κοντινό» ήλιο ακριβώς στη σωστή απόσταση, όπου το κλίμα ίσως να είναι κατάλληλο για τη διατήρηση ζωής. Το αστέρι, που ονομάζεται HD 40307 αποτελεί μέρος ενός πλανητικού συστήματος με έξι πλανήτες και έχει μάζα επταπλάσια της Γης...

περισσότερα...

Πραγματικότητα τα πρώτα «ηλιακά νησιά»

Το πρώτη νησιωτικό σύμπλεγμα που ικανοποιεί τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια κατέστη το Τοκελάου, εγκαταλείποντας οριστικά τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τοκελάου αποτελείται από τρεις ατόλλες, βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό και ανήκει διοικητικά στη Νέα Ζηλανδία, η οποία μάλιστα χρηματοδότησε την «πράσινη» πρωτοβουλία με 7 εκατομμύρια δολάρια...

περισσότερα...

“Αλχημιστική” τεχνολογία μετατρέπει τα υγρά απόβλητα σε χρυσάφι

Μια νέα γαλλική εταιρεία αναπτύσσει μια επαναστατική τεχνολογία που παραπέμπει στους Αλχημιστές του Μεσαίωνα: “μετατρέπει” το νερό σε χρυσάφι. Αυτό γίνεται με ανάκτηση ιχνών του πολύτιμου στοιχείου από βιομηχανικά υγρά απόβλητα...

περισσότερα...

Δεινόσαυροι – στρουθοκάμηλοι ανακαλύφθηκαν στον Καναδά

Δεινόσαυροι που έμοιαζαν με στρουθοκαμήλους, γνωστοί ως ορνιθομιμόσαυροι, περιπλανώνταν στη Γη πριν εκατομμύρια χρόνια και χρησιμοποιούσαν τα τεράστια φτερά τους για να προσελκύσουν συντρόφους ή να προστατεύσουν τα μικρά τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Βασιλικού Μουσείου Παλαιοντολογίας «Tyrrell» και του πανεπιστημίου Κάλγκαρι, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

περισσότερα...

Οι μπανάνες θα αντικαταστήσουν τις πατάτες λόγω κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να καταστήσει τις μπανάνες βασική τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Διεθνή Αγροτική Έρευνα (CGIAR). Η CGIAR διεξήγαγε την έρευνα, που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε 22 κύρια αγροτικά προϊόντα, μετά από αίτημα της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια Τροφίμων...

περισσότερα...

Ανταρκτική: τάφρος στο μέγεθος του Γκραν Κάνιον λιώνει του πάγους

Τάφρο στο μέγεθος του Γκραν Κάνιον εντόπισαν ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής (BAS) κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το ρήγμα «Ferrigno», όπως ονομάστηκε, χρησιμοποιώντας ειδικά ραντάρ που διείσδυσαν κάτω από το στρώμα των πάγων. Η Ανταρκτική φιλοξενεί ένα σύστημα γεωλογικών ρηγμάτων όπου σχηματίζεται νέος φλοιός, γεγονός που σημαίνει ότι το ανατολικό και το δυτικό μισό της ηπείρου χωρίζονται με αργούς ρυθμούς.

περισσότερα...

«Έξυπνη» μπαταρία μειώνει τους λογαριασμούς ρεύματος

Μια νέα μπαταρία που αναμένεται να φέρει επανάσταση στην οικιακή κατανάλωση ενέργειας ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία Nation-E. Η πρωτοποριακή μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει, να διαχειριστεί αλλά και να διανείμει ενέργεια, μειώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

περισσότερα...

Υδρογονάνθρακες: τον Οκτώβριο οι σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

«Ξεκλείδωσε» η διαδικασία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τέσσερις από τις συνολικά οκτώ εταιρίες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον συμμετοχής τον περασμένο Μάρτιο. Τα ονόματά τους δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα.

περισσότερα...

Φωτοβολταϊκά από μαρμελάδα στην Κρήτη

Ενέργεια από γυαλί, μολύβι και… μαρμελάδα παράγουν νέοι φοιτητές. Σύμφωνα με δημοσίευση της ιστοσελίδας cretalive.gr, στο πλαίσιο του θερινού σχολείου Χημείας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια της Ευρώπης επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα μίνι φωτοβολταϊκό πάνελ από απλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.

περισσότερα...

«Μπλε» πανσέληνο θα απολαύσουμε τον Αύγουστο – Σπάνιο φαινόμενο

Ένα σπάνιο φαινόμενο, μια «μπλε» πανσέληνο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου. Η μπλε πανσέληνος θα είναι η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Η πρώτη πανσέληνος είναι στις 2 Αυγούστου...

περισσότερα...

Κάμερες στα σκυλιά της αστυνομίας

Με κάμερες θα εξοπλιστούν τα αστυνομικά σκυλιά του Στάφορντσαιρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κάμερες, ειδικά διαμορφωμένες για να προσαρμόζονται στο κεφάλι του σκύλου, θα βοηθήσουν τα ατρόμητα τετράποδα στον πόλεμο κατά του εγκλήματος.

περισσότερα...