Κάμερα 3.2 Γιγαπίξελ θα αποκαλύψει τα μυστικά του νότιου ουρανού

skip to main content

Κάμερα 3.2 Γιγαπίξελ θα αποκαλύψει τα μυστικά του νότιου ουρανού

Μια πανίσχυρη κάμερα που θα μπορεί να λαμβάνει εικόνες υπερυψηλής ανάλυσης 3,2 gigapixel εγκατέστησε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας στο τηλεσκόπιο LSST (Large Synoptic Survey Telescope) που κατασκευάζεται στο όρος Σέρο Πατσόν της Χιλής.

Στόχος είναι χαρτογράφηση του ουρανού στο Νότιο Ημισφαίριο από το 2022 και μετά που θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τηλεσκοπίου.

Ειδικότερα, το LSST θα συγκεντρώσει ψηφιακές εικόνες ολόκληρου του ουράνιου θόλου στο Νότιο Ημισφαίριο για να δημιουργήσει τον πληρέστερο κατάλογο άστρων και γαλαξιών.

Στα πρώτα δέκα χρόνια της λειτουργίας του αναμένεται να έχει ανιχνεύσει δισεκατομμύρια αντικείμενα, περισσότερα από όσοι είναι οι άνθρωποι του πλανήτη.

Η κάμερα του τηλεσκοπίου, η οποία θα έχει μέγεθος αυτοκινήτου και βάρος σχεδόν τριών τόνων, θα κατασκευαστεί στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντή SLAC στην Καλιφόρνια.

Χάρη στην ανάλυσή της και την ευρυγώνια «όραση» του τηλεσκοπίου, θα μπορεί να καταγράψει σε μία λήψη μια περιοχή του ουρανού 40 φορές μεγαλύτερη από το φαινόμενο μέγεθος της πανσελήνου. Ενδεικτικά, η προβολή μιας μόνο εικόνας από την κάμερα θα απαιτούσε την παράταξη 1.500 τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας δίπλα δίπλα.

Ένα σύστημα μετακινούμενων φίλτρων μπροστά στην κάμερα επιτρέπει παρατηρήσεις σε ένα μεγάλο εύρος μηκών κύματος, από το εγγύς υπεριώδες μέχρι το εγγύς υπέρυθρο.

-Σε τι αποσκοπούν οι επιστήμονες

Τα δεδομένα θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να μελετήσουν την εξέλιξη των γαλαξιών, να εντοπίσουν δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς, να παρατηρήσουν ετοιμοθάνατα άστρα να εκρήγνυνται και να κατανοήσουν τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια, τα μυστηριώδη συστατικά που αντιστοιχούν στο 95% του περιεχομένου του Σύμπαντος σε ύλη και ενέργεια.

Μέχρι σήμερα, η ισχυρότερη κάμερα του κόσμου είναι η Dark Energy Camera, ένα σύστημα σε μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου που έχει εγκατασταθεί σε τηλεσκόπιο 4 μέτρων στη Χιλή με αποστολή τον εντοπισμό της σκοτεινής ενέργειας.

 

Πηγή: www.econews.gr